Je kunt kinderen enorm boeien met een goed verhaal. Ze kunnen er ademloos naar luisteren en zich helemaal verplaatsen naar de wereld van het verhaal. Hun verbeeldingskracht wordt flink aan het werk gezet, want al luisterend maken zij plaatjes in hun hoofd, leren ze nieuwe woorden en contekst, leren ze zich te verplaatsen in anderen. Kortom, luisteren naar verhalen is plezier en leren tegelijk. En dan nog een aspect, verwoord door een leerkracht van groep 6: “Wat ontspannend voor de kinderen om naar een verhaal te luisteren.”
Een verteller zorgt er voor dat kinderen plaatjes in hun hoofden maken. En in ieder hoofd ontstaat een ander plaatje. Als je de kinderen vraagt hoe de hoofdpersoon er uit zag, komen er veel verschillende typetjes voorbij.



Kinderen leren nog meer van het verhaal als ze na afloop aan het werk worden gezet. Bij Verteller in de Klas volgt altijd een verwerkingsopdracht tijdens of na het verhaal. Dit kan uiteen lopen van het filosoferen met de kinderen over het verhaal, tot het maken van een tekening of een stripverhaal, tot het schrijven van een brief of een gedicht.
Verteller in de Klas sluit aan bij kerndoel 1 en 9.
Opzet Verteller in de Klas
De opzet van Verteller in de Klas is eigenlijk heel simpel. Van tevoren wordt geïnventariseerd welke groepen van de school een Verteller in de Klas willen. Dan volgt de planning. Op de afgesproken dag arriveert de karavaan met de vertellers op de school en de vertellers verspreiden zich over de groepen. Iedere verteller is 50 tot 60 minuten in de klas voor een verhaal en opdracht/oefening.
Voorafgaand aan het bezoek ontvangt de leerkracht een lesbrief. De leerkracht hoeft niets voor te bereiden, maar met behulp van de lesbrief kan de leerkracht na afloop nog verder borduren op het verhaal. Voor de leerkrachten en de leerlingen geldt: boeken dicht, digibord uit en lekker luisteren.
In de klas

Soms wordt er eerst een kring gemaakt, soms blijven de kinderen in de schoolbanken zitten. Na een korte voorstelronde begint te verteller aan zijn verhaal. Hij kijkt goed hoe er gereageerd wordt. Moeten er minder moeilijke woorden gebruikt worden? Is er meer spanning in het verhaal nodig? Is een toelichting nodig? De verteller stuurt zijn verhaal ter plekke bij. De verteller en kinderen betreden gezamenlijk de wereld van het verhaal. Daar ontmoeten ze dieren en personages die
misschien ongebruikelijk zijn, maar in de wereld van het verhaal is alles mogelijk. De verbeeldingskracht wordt flink aan het werk gezet. Als het verhaal uit is verlaat iedereen de magische wereld van het verhaal. Dan volgen er vragen en gesprekken of tekeningen. Ieder kind haalt weer iets anders uit het verhaal, dat is het mooie ervan.



Lesbrief
Het is niet alleen waardevol dat kinderen luisteren naar de prachtig vertelde verhalen, maar we vinden het ook belangrijk dat ze actief aan de slag gaan met de verhalen. Daarom is in samenwerking met Stichting Schoolverteller een lesbrief samengesteld. Met praktische tips voor de leerkracht hoe je kunt voortborduren op het verhaal dat door de vertellers in de klas verteld is.
Aanbod Verteller in de Klas 2025/2026
Verteller in de Klas met de Kinderboekenweek Vol avontuur!, oktober 2025
De verhalenvertellers komen in oktober verhalen vertellen die bol staan van avontuur. Ook de activiteit na het verhaal gaat hier op in. Verder biedt de Verhalencompagnie na schooltijd de optie voor een korte verdiepingssessie voor leerkrachten van 60 minuten. In deze verdiepingssessie leren de leerkrachten de basisbeginselen van het verhalen vertellen, geven we tips en trucs en hopen we ze te enthousiasmeren om zelf te gaan vertellen in de klas. De Kinderboekenweek is bij uitstek het moment om dat te gaan doen!
Verteller in de Klas met Wereldverteldag, maart 2026
20 maart is een speciale dag voor verhalenvertellers. Het is dan Wereldverteldag. Overal ter wereld trekken verhalenvertellers er op uit om verhalen te vertellen. De Verhalencompagnie trekt in de periode rond 20 maart van de ene basisschool naar de andere. Het thema voor 2026 is nog niet bekend.
Verteller in de Klas met verhalen ikv 4/5 mei, april en mei 2026
In het kader van 4 en 5 mei hebben de verhalenvertellers verhalen over oorlog en vrijheid voorbereid voor de groepen 5 t/m 8. Na het verhaal neemt de verhalenverteller de tijd om met de kinderen na te denken over de onderliggende thema’s van de verhalen en na te denken over de betekenis van vrijheid in hun dagelijks leven, en wat het betekent om die vrijheid te moeten missen. Dan volgt een
verwerkingsopdracht, die per verhaal anders kan zijn. Om een voorbeeld te noemen: de
verhalenverteller vraagt de kinderen een bijdrage te leveren aan een zogeheten Vrijheidsslinger.
Ieder kind beschrijft op een klein vlaggetje een moment waarop het vrijheid heeft ervaren.
4. Workshop Verteller in de Klas (voor leerkrachten)
In de Verteller in de Klas workshop leer je de basisprincipes van het verhalen vertellen en hoe deze toe te passen in de klas. Een veel gehoorde opmerking is dat het vertellen van een verhaal veel voorbereidingstijd kost. In deze workshop leer je hoe je in korte tijd een verhaal eigen kunt maken, hoe je je verhaal tot leven kan brengen (beeldend vertellen) en je leert te vertrouwen op jouw improvisatietalent. Kinderen zitten niet te wachten op een perfect verteld verhaal, maar wel op verbinding en verbeelding. Verhalen vertellen is een krachtig educatief instrument en biedt vele toepassingsmogelijkheden voor het onderwijs. Ook daar wordt in deze workshop op in gegaan.
Aanmelden
Voor een VidK-gastles geldt een minimale aanmelding van 3 groepen.
Voor een VidK-workshop geldt een minimale aanmelding van 6 leerkrachten.
Heb je interesse? Vul dan het aanmeldformulier in. Of vraag naar de mogelijkheden bij Gerda, 06-38138252 en in**@***************ie.nl.
Vertellender-Wijs
Voor leerkrachten die zich echt willen verdiepen in het werken verhalen in de klas is er het traject Vertellender-Wijs. Het bestaat uit voorbeeldlessen en persoonlijke coaching in de klas, een workshop en evaluatie. Lees hier meer op deze pagina.
Trailers
Bekijk deze twee korte filmpjes over Verteller in de Klas midden/bovenbouw en de onderbouw.