Het eerstvolgend verhalenfestival vindt plaats in december 2025. Onderstaand tref je het programma uit 2023.
P r o g r a m m a
DE GULLE BOOM – door Ailun Elzenga en Hadewyn Post (harp)
LOCATIE: PAND 81
De gulle boom is de bewerking van een prentenboek voor volwassenen. In al zijn eenvoud toont het de band tussen mens en natuur. Ailun en Hadewyn zijn met woorden, beelden, klank en lied op zoek gegaan naar hoe dit verhaal ons in de huidige tijd kan inspireren. Een innemende vertelvoorstelling met zowel verstilling als de zachte en heldere klanken van de harp.
Ailun Elzenga is een verteller die altijd op zoek is naar de dieperliggende laag van een verhaal. Op een sprankelende en fysieke manier vertelt ze haar verhalen vol overgave aan kinderen en volwassenen.
Hadewyn Post heeft met vele muzikanten samengewerkt en opgetreden. Vaak combineert ze daarbij zang en harpmuziek.
HONGER – DOOR BOUDEWIJN VAN DEN BRANDE
LOCATIE: HUISKAMER HOOGSTRAAT
Op een koude winteravond…
Een “toevallige” ontmoeting tussen een hongerige wolf en een leuk schaap leidt tot een onwaarschijnlijke vriendschap. Een klassiek verhaal met verbluffende, onverwachte wendingen. Spannend, grappig, ontroerend!
Boudewijn van den Brande vertelt met heel veel goesting. Zijn vertelrugzak is behoorlijk gevuld met ervaringen die hij gesprokkeld heeft in zijn levensjaren als cafébaas, papa, gevangenisbewaarder. Maar ook als straatartiest, poppenspeler en cliniclown. Al deze bagage maakt Boudewijn tot de verteller die hij is: eentje met een eigen karakter. Hij hanteert een aparte, levendige vertelstijl, overgoten met veel humor die groot en klein kan ontroeren en beroeren.
ZWERVERS IN DE NACHT – DOOR GERY GROOT ZWAAFTINK
LOCATIE: ‘T BOENHUYS – VOLGEBOEKT
Zwervers in de nacht is een voorstelling die uit korte verhalen bestaat, afgewisseld met liedjes, evt een ballade, over de liefde en de zoektocht naar de zin van het leven.
Gery Groot Zwaaftink treedt al bijna 30 jaar op met een gevarieerd programma van verhalen en muziek. Hij ziet zichzelf als een troubadour, die net als vroeger rondtrok en verhalen vertelde en liedjes zong ter stichting ende vermaek. Gery is een fysieke speler/verteller die met zijn stem schildert. Hij laat jong en oud intens genieten van verhalen die ontroerend, humoristisch, boeiend en herkenbaar zijn.
A CHRISTMAS CAROL – DOOR HILDE ROGGE
LOCATIE: SCHOOLGEBOUW
A Christmas Carol is het beroemde kerstverhaal van Ebenezer Scrooge uit 1843. Hilde vertelt het verhaal opnieuw in kwieke hedendaagse taal, met humor en diepgang. Het jong veulen Ceriel Mannens dartelt door het verhaal met pianomuziek. Ebenezer Scrooge is een financier en geldwisselaar, een oude verbitterde vrek. Hij richt zijn leven in op geld verdienen. Dat lukt hem aardig. Tijdens de kerstnacht, zeven jaar na de dood van zijn medevennoot, krijgt hij bezoek van drie geesten. Die nacht verandert zijn leven.
Hilde Rogge is een verteller pur sang. Ze prikkelt, verwondert en vertelt met een grote naturel. Ze adoreert verhalen, omdat ze ons dichter bij de magie brengen, omdat elk verhaal een traktaat is, dat gaat over niemand minder dan onszelf.
DE VIOOLBOUWER VAN VENETIË – naar het boek van Claude Clément – DOOR NIELS BRANDAAN COTTERINK
LOCATIE: KOETSHUIS
In een straatje in Venetië bevond zich de werkplaats van een vioolbouwer. Eén deur kwam uit op een druk bevaren kanaal en een andere op een rustige tuin, nauwelijks groter dan een uitgerold tapijt. Midden in deze tuin stond een boom. Hij was zo hoog en zo groot dat hij de hele tuin in beslag nam.
Niels Brandaan Cotterink is meester in de woord- en vertelkunst. Hij neemt zijn publiek mee op reis in de wereld van de verbeelding en maakt voelbaar wat niet zichtbaar is. Niels studeerde af aan De Toneelacademie Maastricht en werkte als acteur, verteller en theatermaker voor verschillende gezelschappen. Inmiddels is hij al ruim dertig jaar actief als autonoom vertel- en woordkunstenaar.
IJSLANDSE KERSTSAGEN – DOOR NINADIS MEEUWSEN
LOCATIE: IJSCLUBGEBOUW
In IJsland, het land van vuur en ijs, wordt al honderden jaren verhalen verteld over trollen, elven, mysterieuze wezens en schaduwmensen. In de donkerste dagen van het jaar maken Gryla, de enorme trollenheks met haar dertien zonen de dagen onveilig. De verhalen van Gryla vormen de IJslandse kersttradities en tonen hoe de IJslanders naar hun eigen land kijken.
NinaDis Meeuwsen is een Nederlands-IJslandse verhalenverteller, die de verhalen over Gryla als kind hoorde van haar IJslandse moeder. Tijdens Verhalen tussen Oud en Nieuw vertelt NinaDis deze verhalen in haar eigen versie en brengt ze een stukje IJslandse cultuur naar het publiek
ALS DE WINTER KOMEN GAAT – DOOR PAULINE ‘T JONG
LOCATIE: GEMAAL DE HOOGE BOEZEM ACHTER HAASTRECHT
In Als de winter komen gaat verbindt Pauline een eeuwenoud lied met een eeuwenoude legende. Een jongleur maakt met zijn kunsten iedereen blij en tovert een glimlach op de gezichten. Zal dat ook lukken bij dat kleine kind op de schoot van de moeder? En wat doet dat vogeltje in de hanebalken? Kan dat het gezang van de moeder overnemen? En hoe wordt het daarvoor beloond? Verhalen en liederen van middeleeuwsde oorsprong.
Pauline ’t Jong kon de verhalen van de meester op de lagere school en de meester geschiedenis op de middelbare school niet vergeten. Later hoorde ze verhalen via een middeleeuwse vereniging. Zelf richtte ze een historisch adviesbureau op, waarin zo haar talenten voor theater, muziek en zang ontwikkelde. Ze maakte 18 jaar lang deel uit van het professionele middeleeuws muziekgezelschap Wronghel & Wei. Verder heeft zij zich geschoold in de vertelkunst aan de SAWMD in Lier.
OUDE WIJN IN NIEUWE ZAKKEN – DOOR RAYMOND DEN BOESTERT
LOCATIE: HUISKAMER PEPERSTRAAT
Het jaar loopt ten einde. Wat blijft zijn de verhalen. Zij zijn het die over de wereld reizen en van generatie op generatie doorgegeven worden. Raymond vertelt twee verhalen die ooit vanuit Azië naar Nederland reisden. En die al heel vaak door vertellers vertolkt zijn. Zo eigenwijs als hij is, weet hij er toch een geheel eigen draai aan te geven.
Raymond den Boestert kon als klein kind in de klas zijn hoofd er vaak niet bijhouden. Behalve wanneer de leerkracht de lesstof verpakte in een verhaal. Dan kreeg hij er een beeld bij. Als dit niet het geval was, dwaalde hij af en verzon hij zelf verhalen. Vele jaren later is dat communiceren in beelden de kern in Raymond zijn werk als verhalenverteller en verteldocent.
MIJN NEST ZIT ME TE WIJD – DOOR SARA LEEMANS EN JOLIJNE VIERGEVER
LOCATIE: THEATER CONCORDIA
Hebben wij in Nederland nog natuur? Sommigen fluisteren: de poëzie is als de ongerepte natuur van de literatuur. Jolijne en Sara doken de boeken in en deden de ene spectaculaire vondst na de andere. Mijn nest zit me te wijd is een voorstelling met gedichten van o.a. Liselore Gerritsen, Rutger Kopland en Gerrit Achterberg. Sara zingt en vertelt, Jolijne draagt voor en bespeelt de harp. Regie: Herman van Veen.
Sara Leemans is sopraan, singer-songwriter en theatermaker. Ze behaalde haar bachelor klassieke zang aan Codarts. Recent maakte ze o.a. de voorstelling ‘Vanavond bij jou?’ onder regie van Herman van Veen. De afgelopen jaren werkte Sara samen met verschillende gerenommeerde ensembles en musici en zoekt ook connectie met andere kunstdisciplines.
Jolijne Viergever groeide op met boeken, muziek en techniek. Op jonge leeftijd raakte ze betoverd door de harp en volgde lessen. Ze werd aangenomen bij het conservatorium, maar koos toch voor een technische studie in Delft. Ze hervond haar liefde voor de harp en is 2018 verbonden aan het Herman van Veen Arts Center. Daarnaast schrijft en speelt ze eigen materiaal en treedt ze op als verhalenverteller met de harp.
DE MARETAKKENBRUID – DOOR VEVA EN NELE GERARD (ZUS&ZO)
LOCATIE: ‘T RAEDTHUYS, TROUWZAAL. – VOLGEBOEKT
Engeland, het woud van Bowland. Een midwinter, ergens in de vroege middeleeuwen. Een jong meisje is door gebrek aan een bruidsschat voorbestemd voor het klooster. Een wat oudere graaf is op zoek naar een jonge bruid. Een dik wit sneeuwtapijt, een witte trouwjurk, witte bessen van de maretak. Maar ook groene ruisende zijde, vreemd uitziende maskers, en een grote donkere kist. Een verhaal over liefde, hoop en vrees, leven en overleven.
Veva en Nele Gerard, twee creatieve zussen, bundelen hun talenten en passies om het publiek mee te nemen naar andere werelden. Veva neemt hierbij het woord. Niet omdat zij de oudste is, maar omdat ze als woordkunstenares en verhalenverteller graag tot de verbeelding spreekt. Nele kleurt dit met haar diatonisch accordeon verder in en voegt haar eigen schakeringen toe door muziek van eigen hand of andermans brein, maar altijd meeslepend, filmisch, melancholisch.
Naast het podium vind je Veva nog terug in Podiumacademie Lier (B) waar ze de bezieler is
van een meerjarige opleiding Storytelling. Nele stond in Academie Regio Tienen (B) aan de wieg van de afdeling Folkmuziek waar zij enthousiastelingen nu diatonisch accordeon leert spelen.
SPONSOREN
Onze hartelijke dank gaat uit naar Maatschappelijke Instelling Roosendaal, stichting Bisdom van Vliet, StreekFonds Krimpenerwaard en de gemeente Krimpenerwaard die dit festival financieel ondersteunden.
VOORGAANDE EDITIES
Klik hier voor een korte impressie uit 2018 en 2017.